Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în Parlamentul României, aşa cum solicitase. Cererea preşedintelui Iohannis fusese aprobată de membrii Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului. Discursul lui Klaus Iohannis a fost legat de recenta modificare a Codului Penal prin Ordonanţă de Urgenţă.
UPDATE Discursul lui Klaus Iohannis în Parlament:
„Mulţumesc, domnule preşedintele al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnilor parlamentari, domnilor musafiri. M-aş fi adresat şi Guvernului, dar este ocupat. Nu-i bai, la ei am fost deja. Sunteţi un nou Parlament şi chiar mă bucur mult că aţi avut răbdare să staţi în sală să mă aşteptaţi şi vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă. Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari vă urez succes şi un mandat plin de realizări.
Aş fi vrut astăzi, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România, să vă vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de la făurirea României moderne. Suntem în criză! Cu toţii ne dorim ca României să îi meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză!
Sute de mii de români protestează în stradă! Naţiunea e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită.
Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o lună de la alegeri?
În 11 decembrie PSD-ul a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-aţi pohtit, grija ce-aţi avut-o se vede că nu este cea declarată în campanie. Nu prosperitatea României a fost prima grijă, grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi. Asta e situaţia, unii mulţumiţi, alţii nemulţumiţi. Ce facem, dragilor? Care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult! Asta este marja de manevră.
Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi, în mod natural, cel care a creat problema, PSD-ul!
Doamnelor şi domnilor, preşedinţii celor două Camere… aţi obosit deja (n.r.- către parlamentarii PSD care părăseau sala), ghinion! Preşedinţii celor două Camere care, nu ştiu, au rămas, încearcă să acrediteze ideea că eu nu aş accepta rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva să opresc acest rezultat. Afirmă în spaţiul public că aş încerca să demit acest Guvern. Nu, fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi, dar nu oricum! România are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un Guvern care guvernează transparent, predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş. Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil. Sunt mari aşteptări din partea societăţii, lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ceea ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din punct de vedere economic. Nu vă bateţi joc de România, suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună, păstraţi trendul ascendent, păstraţi creşterea economică.
Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. Am luptat timp de mulţi ani ca România să fie o parte puternică din UE şi NATO. Dacă PSD-ul, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent voi convoca, în virtutea atribuţiilor preşedintelui, convocări la Palatul Cotroceni ca să discutăm soluţiile potrivite.
Doamnelor şi domnilor, ce fel de naţiune vrem să fim? O naţiune puternică, prosperă, care îşi construieşte un stat de drept şi o respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune în care instituţiile colaborează loial, o naţiune cu un Guvern performant sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile… pe câţiva politicieni cu situaţii dificile.
Merită România un astfel de sacrificiu pentru câţiva politicieni? Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni puternici în vârful statului. Asta îmi doresc pentru România. Pentru a afla voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum.
Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul.
Probabil aţi urmărit imaginile de la multele manifestaţii. Au fost demonstraţii ample în localităţi unde nu a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil! Imaginea din Piaţa Victoriei cu telefoanele luminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în cotloanele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au adus lumina democraţiei. Democraţia trebuie apărată zi de zi, trebuie revigorată, democraţia nu este de la sine înţeleasă şi pentru democraţie e nevoie de educaţie şi felicit părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie.
Doamnelor şi domnilor, să păstrăm democraţia vie şi ţara curată şi la propriu şi la figurat, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României! Vă mulţumesc”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis în Parlament.
UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Parlament
UPDATE Premierul României, Sorin Grindeanu, nu asistă la discursul preşedintelui Iohannis din Parlament.
„Am discutat (în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Legislativului – n.r.) despre includerea î n ordinea de zi pentru marţi a solicitării preşedintelui României de a se adresa Parlamentuluii. Am hotărât ora 12, conform solicitării pe care a făcut-o domnia sa”, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00”, a fost mesajul trimis de Iohannis către Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat joi Curtea Constituţională a României cu privire la un conflict instituţional între guvern, instituţiile de justiţie şi Parlament, după ce Executivul a adoptat ordonanţa de modificare a Codurilor Penale.
În expunerea de motive, preşedintele Klaus Iohannis arată că decizia adoptării ordonanţei de urgenţă de către guvern este un abuz. „În consecinţă, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă, al cărei conţinut se îndepărtează atât de la necesitatea unei reacţii prompte, în vederea apărării unui interes public, cât şi de la argumentele prezentate în preambul, Guvernul a acţionat abuziv, arogându-şi competenţe pe care Constituţia nu i le conferă”, se arată în sesizare.
De asemenea, şeful statului face referire şi la intenţia de a organiza un referendum. „Potrivit art. 2 din Constituţie suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. Totodată, potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Considerând că unele dintre modificările preconizate au legătură directă cu eforturile României depuse în combaterea fenomenului corupţiei, la data de 24.01.2017 am iniţiat procedura de organizare a unui referendum de interes naţional pe tema: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. În acest sens, am solicitat consultarea Parlamentului care, potrivit Legii nr. 3/2000 are un termen de 20 de zile pentru a formula un punct de vedere. Menţionăm că, până la această dată, Parlamentul nu a transmis acest punct de vedere”, a scris preşedintele în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.